logo
menu
background
Oorzaken
Bestaanszekerheid
Bestaansonzekerheid betekent dat mensen niet genoeg middelen hebben om in hun basisbehoeften te voorzien, alleen of met hulp van anderen. Het wordt vaak in één adem genoemd met armoede. Het gaat om mensen die voor langere tijd niet genoeg geld of voorzieningen hebben voor wat we in de samenleving als minimaal noodzakelijk zien om rond te komen en een gezond leven te leiden.
Gevolgen voor de gezondheid
Armoede en schulden hebben een negatieve invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen. Langdurige financiële zorgen en gebrek aan perspectief leiden tot aanhoudende stress. Dit werkt ook negatief door op de lichamelijke conditie. Wanneer stress samenhangt met financiële problemen kan dit leiden tot onzekerheid, krimpen van iemands sociale kring, eenzaamheid en uitsluiting.  
Stress ontstaat bijvoorbeeld door onzekerheid over:
  • wel of geen werk hebben;
  • wel of niet voldoende geld hebben om eten en kleding (voor bijvoorbeeld je kinderen) te kunnen kopen;
  • wel of niet medicijnen of zorg gebruiken vanwege de eigen bijdrage. 
Als die stress te lang aanhoudt spreken we van chronische stress. Langdurende of chronische stress leidt tot fysieke en mentale problemen en heeft invloed op de gezondheid.  
 
Start aanpak zo vroeg mogelijk
Ongeveer 1 op de 15 kinderen groeit in Nederland op in armoede. Langdurige armoede en problematische schulden vergroten de kans op een minder goede start van het leven. Kinderen en jongeren die in armoede leven hebben meer lichamelijke en psychische klachten dan hun meer welvarende leeftijdgenoten. Ook hebben zij relatief vaker overgewicht, voelen ze zich minder gelukkig en zijn ze negatiever over hun leven en toekomst. Zo kunnen gezondheidsverschillen van generatie op generatie worden doorgegeven.
Andere oorzaken
background
Leefomgeving
right
background
Werksituatie
right
background
Onderwijs, vaardigheden en netwerk
right
background
Zorg
right